- Parteneri și echipa
Proiectul „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi”, lansat la inițiativa Fundației Universitare „Carol I”, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și cu Arhivele Naționale ale României, finanțat de Muzeul Național al Literaturii Române va fi realizat de o echipă de cercetători de la instituții culturale de prestigiu din București, Cluj și Banat.
- Conducerea proiectului revine Președintelui Fundației Universitare „Carol I”, doamna conf. univ. dr. Carmen-Mirelle Rădoi, în calitate de director de proiect
- Coordonarea științifică aparține doamnei prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu.
- Obiectiv
Amplul proiect editorial are ca obiectiv realizarea unui album enciclopedic în română și engleză care tratează pentru prima dată rolul și implicarea femeilor române la înfăptuirea idealului unității naționale.
- Durata
Pentru că în anul 2018 se împlinesc o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial și de la realizarea Marii Uniri, obiectivul general vizat de proiectul „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi” fiind marcarea într-un mod original al acestui eveniment, etapele de cercetare, redactare, tehnoredactare și editare se vor derula pe parcursul câtorva luni, urmând a fi încheiat la finele anului 2017, odată cu lansarea albumului de editura Muzeului Național al Literaturii Române și tipărit la tipografia Monitorului Oficial. Albumul, editat în 400 de exemplare, va cuprinde 350 de pagini, hârtie cretată și coperți cartonate.
- Descrierea proiectului
Menit să aducă în prim-plan, cu ocazia împlinirii în 2018 a unui secol de la încheierea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri, imaginea doamnelor neamului românesc într-o nouă ipostază, proiectul surprinde efortul acestora în susținerea idealului național. Se acoperă o arie largă de manifestări mergând de la eroismul de pe câmpul de luptă – figura deja cunoscută a Ecaterinei Teodoroiu sau a fetiței-erou Maria Zaharia -, la activități desfășurate de femei din toate structurile societății, de la monahii pâna la elite, implicate în organizarea societăților cu rol umnitar, ca medici sau infirmiere. Nu au fost omise nici forme de rezistență directă în fața ocupantului.
- Rezultate preconizate
Prin lansarea acestui album se vizează, atât prin conținut cât și prin forma sa, o mai amplă cunoaștere a unor aspecte legate de marele efort național care a dus la realizarea Marii Uniri. Într-o prezentare în manieră enciclopedică sunt reunite atât aspecte biografice ale eroinelor deja cunoscute dar structurate după un plan original, cât și aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea acestora, prin valorificarea unor fonduri documentare inedite, aflate în colecțiile speciale ale marilor biblioteci, arhivelor, mănăstirilor sau provenind din arhivele de familie ale unora dintre moștenitorii acestor eroine.