Joi, 28 februarie 2013, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, a avut loc prima Gală a Fundaţiei Universitare „Carol I”, reînfiinţată după mai bine de şase decenii de inexistenţă. Invitaţii au avut prilejul să le cunoască Alexandra Otiman, Andreea Lupşor şi Mădălina Popîrţaru, cele trei șefe de promoție din domeniile matematicii aplicate, istoriei și respectiv comunicării/relațiilor publice cărora Fundaţia le oferă burse de merit pentru aprofundarea studiilor. De asemenea, programul Galei a inclus şi un recital extraordinar al renumitei pianiste Ilinca Dumitrescu, alături de invitatul său special, fagotistul Vasile Macovei.
Gala a fost moderată de scriitorul Dan Mircea Cipariu, care a început printr-o scurtă incursiune în istoria Fundaţiei. ”Sunt bucuros să fim împreună la Gala Fundaţiei Universitare ”Carol I”. Un eveniment simbolic prin care relansăm, după mai bine de 60 de ani de inexistenţă, fundaţia gândită de Regele Carol I şi sfetnicul său de atunci, primul ministru Lascăr Catargiu. Fondatorul de atunci al Fundaţiei şi-a dorit să înfiinţeze “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”. Sunt cuvinte din Scrisoarea pe care Carol I a adresat-o la 3 mai 1891 sfetnicului său Lascăr Catargiu, scrisoare considerată un autentic Act de întemeiere. Vreme de 50 de ani, Fundaţiunea a acordat ajutoare pentru tipărirea unor lucrări valoroase şi a tezelor de doctorat, premii de încurajare, burse pentru studenţi şi subvenţii.”
Fundaţia Universitară “Carol I” a fost reînfiinţată la initiativa conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al BCU Bucureşti şi Preşedinte al Fundaţiei. ”Pentru omul modern, îngerul e rareori mai mult decât prilejul unui surâs, scria pe bună dreptate Andrei Pleșu. Cred din toată inima că Îngerul acestei biblioteci s-a îngrijit să fim astăzi aici.” a declarat Mireille Rădoi. “Având convingerea că în România zilelor noastre este nevoie de a recupera măcar o parte din forţa spirituală, prestigiul şi valoarea generoasei instituţii de la începutul secolului trecut, acum aproape un an am reînfiinţat Fundaţia Universitară „Carol I”. Elita romanească trebuie să se recoaguleze! Iar această Fundaţie, al cărei statut actual a fost inspirat din statutele iniţiale, aspiră să devină un reper în peisajul organizaţiilor de cultură şi educaţie din ţara noastră, precum şi un partener de calitate, proeminent, pentru instituţiile internaţionale. […]Am pornit pe acest drum având credinţa că trebuie să încercăm mai des să facem ceva, înainte de a fi cineva. Haideţi să invocăm împreună Îngerul ca să ne sprijine să continuăm cum se cuvine!” a spus dna. Rădoi în încheiere.
Fundaţia Universitară „Carol I” a demarat în anul 2013 un program de burse destinate unor tineri cu performanţe deosebite. În urma unui proces de selecţie derulat în perioada noiembrie-decembrie 2012, membrii fondatori au ales trei şefi de promoţie ai Facultăţilor de Matematică, Istorie si respectiv Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Bursele de merit oferite de Fundaţie sunt menite să îi sprijine să-şi continue studiile masterale pe toată durata anului 2013. Cele trei masterande sunt Alexandra Otiman, Andreea Lupşor şi Mădălina Popîrţaru, trei tinere cu rezultate extraordinare dar şi cu aspiraţii, idealuri şi valori pe măsură.
Mădălina Popîrțaru a obţinut licenţa în Comunicare şi Relaţii Publice ca şefă de promoţie a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Univeristatea din Bucureşti. Urmează în prezent cursurile unui program masteral „Analytic Philosophy”, dar şi cursurile Facultăţii de Drept a aceleiaşi universităţi. Are o activitate extracurriculară impresionantă, printre care şi programe de practică la Consiliul Superior al Magistraturii, Administraţia Prezidenţială sau Centrul de Resurse Juridice.”Este o onoare pentru mine să reprezint în această seară Fundația ”Carol I” în calitate de bursier. În urmă cu câteva luni, după ce am absolvit facultatea, am fost contactată de această Fundație pentru a-mi depune candidatura. Obținerea acestei burse mi-a demonstrat mie că alegerile pe care le-am făcut nu sunt necugetate. Nu minimizez importanța experienței profesionale, însă aceasta trebuie însoțită de teorie. Susținerea Fundației îmi demonstrează că sunt pe drumul cel bun”, a spus Mădălina.
Alexandra Otiman este dublu licenţiată la Facultăţile de Matematică-Informatică, unde a absolvit ca şefă de promoţie, şi de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea din Bucureşti. Urmează cursurile unui masterat în Criptologie şi Teoria Codurilor în cadrul aceleaşi Universităţi. Este în prezent asistent de cercetare la Institutul de Matematică al Academiei Române unde se ocupă cu precădere de studierea invarianţilor în geometria analitică. ”Mă bucur enorm să mă aflu printre bursierii Fundației. Această bursă pentru mine este o șansă reală de a-mi continua proiectele. Pentru că sunt studentă la Facultatea de Matematică, pot spune că în viață este bine să fim realiști și pragmatici, și aceasta este o reală șansă”, a declarat Alexandra.
Andreea Lupşor a absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi urmează cursurile unui program masteral Istorie şi Civilizaţie – Istorie Contemporană la aceeaşi universitate. Andreea este redactor la Revista Historia.
”Anul acesta s-ar împlini 65 de ani de la desființarea Fundației. A fost o greșeală și ca istoric pot spune că rareori se repară așa ceva. Este o onoare pentru mine și colegele mele să reluăm șirul bursierilor. Sperăm să ne achităm cu succes de această datorie”, a spus și Andreea, cea de-a treia bursieră.
Gala Fundaţiei s-a încheiat cu un recital de pian, susținut de renumita pianistă Ilinca Dumitrescu alături de care a urcat pe scenă invitatul său special, fagotistul Vasile Macovei. Elegantele acorduri i-au transpus parcă pe invitaţi în atmosfera de sărbătoare a evenimentelor de altădată, de la început de secolul trecut, care aveau loc în aceeaşi Aulă şi la care asista uneori însuşi Regele Carol I.