Excelentele Voastre, Doamnelor si Domnilor, Dragi prieteni ai Fundaţiei Universitare „Carol I”, Bine ati venit in Aula Bibliotecii Centrale Universitare CAROL I!
Pentru omul modern, ingerul e rareori mai mult decat prilejul unui suras, scria pe buna dreptate Andrei Plesu. Cred din toata inima ca Ingerul acestei Biblioteci s-a ingrijit sa fim astazi, aici. Un Inger cu grea misiune: acum 122 de ani Carol I semna actul de intemeiere al acestui asezamant, inaugurat apoi dupa 4 ani… Fundaţiunea avea scopul de a întări “frăţia printre tinerimea universitară” şi a hrăni “simţământul patriotic care înalţă sufletul ei”! Acum 99 de ani, la 9 mai, aici a fost ultima aparitie publica a lui Carol I.
In timpul bombardamentelor din august 1944 cladirea Fundatiei a fost incendiata si grav avariata. Depozitele de carte au trebuit mutate… apoi reinventate. Ingerul s-a ingrijit ca, in cativa ani, Biblioteca sa-si redeschida portile.
Cutremurul din 1977 a afectat grav edificiul in care ne aflam, inclusiv structura sa de rezistenta. Ingerul a restaurat-o din nou, cu mare dedicatie, inclusiv detaliile arhitecturale ale Aulei.
Dar cea mai grea incercare la care a fost supusa aceasta institutie a avut loc in decembrie 1989, cand Biblioteca si-a pierdut chiar trupul: cladirea a fost complet distrusa, dar si o jumatate de milion de carti, printre care editii f rare, 12.000 de volume de bibliofilie, 3.700 manuscrise si scrisori – iremediabil pierdute… Inlacrimat dar mai puternic ca niciodata, Ingerul si-a intins aripa si a reusit sa-i inspire pe cei care au inceput opera de reconstructie a cladirii pe de o parte, a colectiilor pe de alta parte! Destinul unor mari biblioteci a fost sa arda de-a lungul veacurilor nu toate au avut insa energia de a renaste din propria-i cenusa…
Avand convingerea ca in Romania zilelor noastre este nevoie de a recupera macar o parte din forta spirituala, prestigiul si valoarea generoasei institutii de la inceputul secolului trecut, acum aproape un an am reinfiintat Fundatia Universitara Carol I. Da, elita romaneasca trebuie sa se recoaguleze! Iar aceasta Fundatie, al carei statut actual a fost inspirat din statutele initiale, aspira sa devina un reper in peisajul organizatiilor de cultura si educatie din tara noastra, precum si un partener de calitate, proeminent, pentru institutiile internationale.
Principiile după care se ghidează Fundaţia au în vedere sprijinirea generaţiei viitoare de oameni de valoare; echidistanţa faţă de politic; cultivarea toleranţei şi a egalităţii în drepturi şi îndatoriri; respectarea drepturilor omului, a libertăţilor individuale şi a dreptului la proprietate; susţinerea dezvoltării durabile şi a respectului faţă de mediu. Iar acestea se materializeaza prin initiative, inclusiv de antreprenoriat social… Generam idei care aduna in jurul lor persoane care capitalizeaza proiectele, le transforma in actiuni cu valoare adaugata pentru societate. Progresul este rezultatul unui efort comun in jurul unor vectori torţă. Prin urmare, ne propunem sa devenim un exportator, un ferment pentru alte asociaţii şi fundaţii care sunt in armonie cu aceste principii, un integrator al diferitelor demersuri din intreaga tara.
Am pornit pe acest drum având credinţa că trebuie sa incercam mai des sa facem ceva, inainte de a fi cineva. Haideti sa invocam impreuna Ingerul ca sa ne sprijine sa continuam cum se cuvine!